It's my life

Direktlänk till inlägg 8 maj 2014

Känner mig frågvis ;)

Av Stina - 8 maj 2014 19:03

Pratade nyss med en vän som har så dåligt samvete för att hon inte hinner/orkar motionera sin häst de 6 dagar i veckan hon föresatt sig att göra.

Vi pratar häst på hobbynivå som ej hålls i tävlingskondition, ute i hage med kamrater 11-16 timmar per dygn.


Jag anser att hon gott kan dra ner och med gott samvete motionera hästen 5 dagar i veckan, jag tror dessutom att det blir mer glädjefullt för både häst och människa än om man stressar sig till ett pass man egentligen inte hinner/orkar.


Så dagens fråga blir : hur ofta motionerar du din häst och vad anser du vara ett minimun för att hästen ska må bra ?


Arkivbild


 

 
 
Nilla

Nilla

8 maj 2014 20:37

Vi har som motto, 5 dagar i veckan :)

http://kenzie.bloggplatsen.se

Stina

8 maj 2014 21:02

=)

 
Ingen bild

Caisa

8 maj 2014 21:22

Våra rastar sig själv i hagen, shettisarna och nådigt herrn i varje fall ;-) De stora går 3-6 dagar/v men om det är 6 dagar så är det skrittrundor ca 40 min hemma. Inget dåligt samvete om det bara blir 1-2 dagar/v då Rhythm är pensionär.

Stina

8 maj 2014 21:34

Är ,man pensionär får man ta det lugnt =)

 
Ingen bild

Agneta

8 maj 2014 23:07

Oj det är väldigt olika, men man ska inte ha dåligt samvete och tvinga sig, då blir det inget kul. Vi rider också på hobbynivå. Just nu är ju jag invalid så min dotter håller igång alla 6 hästarna. Ibland med lite hjälp. Men det kan bli 2-5 ggr i veckan. De går på lösdrift i hage på nästan 2 hektar med skog, så de klarar sig bra. Mycket strövande från olika ställen.
Denna vecka när det regnat jättemycket har de inte blivit ridna mycket alls eftersom vi inte har installningsmöjligheter för mer än 2.

Stina

9 maj 2014 06:09

Regnet drar ju ner lusten en.del om inte annat om man.inte har ridhus ;-)

 
Ingen bild

sofia

9 maj 2014 06:53

Hade du frågat mig för 20 år sedan hade jag sagt alla dagar i veckan och MINST 6 dagar ska hästen gå helst!

I dag är jag äldre och klokare ;-p

Det beror på. Vissa veckor blir det 2 dagar andra 5 men sällan 7 dagar i veckan i alla fall. Jag orkar inte alltid motionera efter jobbet, jag är helt slut efter en arb.dag vissa gånger.

Jag skulle tycka det var mer relevant med frågan hur länge motionerar du varje gång. En del verkar bara rida 15-20 minuter per gång (typ den tid det tar för mig at värma upp hästen).

Jag rider varje gång minst 1 timme och skrittar jag ut med hästen blir det 1,5 timme (annars hinner man inte så långt). :)

Stina

9 maj 2014 07:28

Visst ändrar man åsikter ang det mesta med åren :-)

Ja, det där är intressant - hur länge rider man?
Det är väldigt olika har jag märkt, för min del varierar det med häst, med vad jag gör - skritturer och longering tex har väldigt olika längd osv.

 
Jossan

Jossan

9 maj 2014 07:07

Calle är ju så liten än, (men tre år fyllda, wiiioiiooo! :) ) Han går Max varannan dag, och vi är uppe på 25 min med ryttare på ryggen. Drar han giggen så är vi uppe på pass på cirka 45 min. (Max en gång i veckan.)

Nu har ju jag hjälp med Calle med, och jag räknar med att efter sommaren så kommer han att gå 4 pass/vecka. Fortfarande korta, mycket uteritter. Kanske hinner vi träna ett halvtimmespass.. Vi får se. Vore nyttigt för matten...

Jag rider annars 5-6 dagar i veckan. Då är minst ett pass ett skrittpass i skogen. Max 2 pass är på bana. Resterande pass är varierande uteritter med bus och lek. :) så det är Calles framtid om något/några år.

http://himmelskadrommar.bloggplatsen.se

Stina

9 maj 2014 07:31

Ja, det.beror förståss på ålder på hästen, utbildningsnivå och vad du vill använda din häst till.
Viktigast är nog att man håller träningen på ungefär samma nivå, att man inte kastar sig in i nåt krävande om hästen bara är van vid lätt motionsridning tex

 
Ingen bild

Jossan igen...

9 maj 2014 07:11

Tillägg: Jag tror inte att hästen behöver ridas speciellt många pass i veckan för att må bra om den inte har ett uttalat behov på grund av tex en stelhet/gammal skada osv, bara den har stimulans i hagen. (Stora hagar, kompisar osv...) Men för utbildningens skull så tror jag att en viss kontinuitet krävs för att göra steg framåt ändå. :)

Stina

9 maj 2014 07:31

Absolut :-D

 
marianne

marianne

9 maj 2014 09:46

Jag gillar din frågvishet, det är ju inte bara du som får svaren hihi

När jag hade B var det tvunget 7 dagar/veckan, men blev inte alltid så.
Han var stel och blev snubblig om han inte kom ut varje dag, han är nog den enda häst jag vet som kunde snubbla och gå omkull i skritt :(
Ava har jag velat ta ut varje dag, om än bara för en kort stund, men det har mest varit för att få den sociala biten och för att träna ledarskap, men nu när hon blivit "normal" kan jag hoppa över någon dag ibland. Målet är 6 dagar....men ibland orkar jag inte och då får jag dåligt samvete, trots att jag vet att hon klarar sej lika bra i hagen.

sv: förr i tiden sov jag middag varje dag...men det har jag inte tid till nu, däremot tar jag lång tid att starta upp dagarna.

http://marresmams.blogg.sem

Stina

9 maj 2014 10:52

Ja, naturligtsvis beror det mkt på hästen hur många dgar som kan vara lagom - en del hästar behöver röra på sig mer eller mindre dagligen, det är sant !

 
Ingen bild

Helena

9 maj 2014 10:43

Jag har i stort sett alltid ridit mina hästar 5 dagar i veckan, aldrig mindre och ibland mer. Har sen många år tillbaka nu en häst som tar vila oerhört väl - blir varken stel, uttråkad eller för pigg osv. Nu vintern som varit har jag faktiskt även under nov-feb ridit 4 dagar i veckan! Vi har ridhus, och jag jobbar kontorstider dvs har ingen möjlighet att rida ut i dagsljus på vardagarna, så det blir mycket ridhus. Jag provade att rida 4 dagarsvecka nu i vinter, enligt upplägget att de 4 dagarna har jag ridit rejäla pass - 3 rejäla trimpass och en av dagarna rejält ut i skogen på en helgdag. Det har fungerat otroligt fint, hästen har varit jättefin i arbetet. Så summa summarum tror jag utslagsgivaren hur "lite" man kan rida beror jättemycket på både vilken typ av häst det är, och hur man rider när man väl rider så att säga.

Stina

9 maj 2014 10:53

Jag läste faktiskt om någon som tävlade dressyr på ganska hög nivå med sina hästar som bara red 4 dagar i veckan och hennes 2 hästar hade aldrig vart finare än när hon drog ner lite på arbetet för dom.
Beror nog som sagt väldigt mycket på hästen och HUR man sedan motionerar =)

 
Ingen bild

sofia

9 maj 2014 17:49

Bör tillägga att vi har stora kuperade hagar så hästarna rör sig bra ändå de dagar dom inte rids.

Sedan är det ju som många skriver, beroende på ålder också. Sedan som ni säger, ibland är det stor effekt av att hästen får återhämta sig. Det kan rakt av bli bättre resultat av att träna lagom. :)

Stina

9 maj 2014 20:37

Det gäller att hitta den väg som passar en själv och sin häst :-)

 
Nina Liljedahl

Nina Liljedahl

9 maj 2014 18:25

Jag tänker som så, att hur ofta man måste motionera sin häst är ju lite avhängigt av vad man vill använda den till. Vill man ha den i topptrim, måste man ju motionera den därefter, men nöjer man sig med hobbyridning så kan man ju dra ner ganska mycket på motionerandet.
Om hästen går i stor hage med hästkompisar, så tror jag inte att den mår illa av att inte ridas dagligen. Men går den i en mindre rasthage på dagen och står i box på natten, så är det nog skönt för den att få komma ut och röra sig lite oftare.
Ibland tror jag att vi människor överskattar vår betydelse för hästarna. Såklart är vi viktiga ur omvårdnadssynvinkeln, men för övrigt tror jag inte att de saknar oss nämnvärt under de timmar på dygnet vi inte tillbringar hos dem. Har de bara några vänner och mat att äta så är de nog ganska nöjda.

Det viktigaste är att vi inte kräver mer av hästen än den är tränad för, tycker jag. Precis som det inte är bra att tvärt sluta rida en häst som är i toppkondition (om det inte är tvunget pga en skada eller sjukdom på hästen) Och det är oavsett vilken nivå man är på.

Det var en intressant frågeställning och jättekul att läsa alla svar du fått!

http://stallskogalund.se

Stina

9 maj 2014 20:37

Jo, vi överskattar med all säkerhet vår betydelse skulle jag tro :-)

Visst är det intressant :-)

 
Ingen bild

sofie

10 maj 2014 00:20

C går 5 dagar i veckan, ibland kan en av dem bli promenad för hand, alt longering, tömkörning. Men han får i regel 2 dagar / vila, mest pg av att man jobbar till kl 21 och inte hinner rida hästen innan jobb.
C skulle säkert må bra av att få aktiveras mer, (det behöver inte betyda ridning) utan annan variation av träning. Men träning/ riding av alla dess slag MAX 5 dd/ v. vet inte om det är rätt. Men det funkar för oss, och han verka må prima =)

Stina

10 maj 2014 09:42

Ja, det gäller att hitta en fungerande balans mellan allt :-)

 
Anne-Lie

Anne-Lie

10 maj 2014 00:51

Rider/kör ca 5 dagar i veckan. Ibland mer ibland mindre.
Men vilodagar kan även bestå av skrittvändor i skog o mark allt från en kort sväng till mycket längre.

Körpassen ligger runt 45 min - 1,5 timme. Det kan vara allt från dressyr trimmande eller precisionsbanor eller ren hiderträning.

Ridmässigt ligger passen ungefär lika i tid. Men där kan vi hålla passen kortare eller längre beroende på vad vi riktar in oss på. Nya saker och galopp - då är passen kortare.

Men distanstränar vi så är de såklart längre.

Vad ska man kalla Monzan? Tävlingshäst på låg nivå? Han går distanstävlingar på 5mil och fullständiga körtävlingar (alla momenten) på debut nivå. Han tränar på sin höjd medelhårt :-)

Han är en häst som mår bäst av att jobba, på ena eller andra viset. Är han trött i kroppen behöver han ändå få använda huvudet. Det är en ständig balansgång...

Doris å andra sidan går korta pass några gånger i veckan. Hon blir fort trött i huvudet av allt nytt. Då är det bättre att hålla det kort :-)

Å jag jobbar heltid och har en gård att sköta. Ständigt tidsbrist ;-)

http://teamcurious.bloggplatsen.se

Stina

10 maj 2014 09:41

Ja,jag undrar alltid hur du orkar och hinner med - men brinner man får nåt hittar man orken nånstans ;-)

 
Ingen bild

Nilla

11 maj 2014 03:50

Kanske skall förtydliga, detta gäller vår och sommar för Bubbas då detta är hans tävlingssäsong. Vintertid blir det mer tvärtom, vila 5 dgr ;) Nicoles Nicke tillhör de hästar som som mår bäst av att alltid vara igång året runt.

Stina

11 maj 2014 11:14

Ja, alla hästar har olika behov - och ägarna har olika förutsättningar :-o

 
Pernilla

Pernilla

14 maj 2014 14:03

Som så många anda innan har sagt - det beror ju på hur hästen är, ålder utb nivå osv och vad man ska ha hästen till. Vår fyraåring går aldrig mer än 4 d/v och ibland mindre. Han går just nu från klarhet till klarhet i sin utbildning/mognad och även de veckor han går mindre än 4 d/v så har han mognat lite från gång till gång. En helt underbart tid med andra ord :D
Eftersom alla våra är ute så långa dagar i bra hagar med kompisar (förutom stackars lilla Rocky då :( ) så vet man ju att även om de får vila en dag eller två så får de sina hästiga behov tillgodosedda och det är ju ändå huvudsaken!

http://pernillaodlund.se

Stina

14 maj 2014 15:49

Kan bara hålla med :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards