It's my life

Direktlänk till inlägg 23 april 2010

Träckprov

Av Stina - 23 april 2010 06:20

Dags att fundera på årets träckprov, och då undrar jag om du tar träckprov och vart du i sådana fall lämnar in det ?


Jag har tagit träckprov dom senaste åren och avmaskat därefter.

Känns som om det är dumt att bara avmaska i "blindo" idag när man så enkelt kan få en lapp i handen med OM det behövs avmaskas och i så fall för vilken mask.

Trots det så vet jag många som inte tar träckprov, så hur tänker du i den här frågan ??

 
 
Ingen bild

Elisabeth

23 april 2010 19:26

Jag skickar in en kolla masken låda på min häst 2 ggr per år, har inte behövt avmaska de senaste 2 åren.
Är det inte ett krav för att få ut avmaskningsmedel ?

 
Ingen bild

Helena

23 april 2010 20:20

Intressant fråga och mitt svar är att det nog beror på situationen : )

rent lagkodsmässigt så SKA man ta träckprov numera, och det ska veterinärerna insistera på, för att motverka avmaskning i onödan och bidragande till att maskarna blir resistenta. så de flesta veterinärer nekar dig om du inte tagit träckprov först.

utöver det så:
jag har stått på nuvarande ställe i 3 år och vi har tagit träckprov samtliga år. I samtliga fall har min och alla stallets övriga hästar haft mask noll i resultatet. Undantag en unghäst och en import, vilket enligt veterinär var fullständigt normalt, och osmittade hästar skulle normalt inte löpa ngn risk även om de vistats i samma hage, att få mask om de uppvisat noll vid träckprovstestet hittills.

så i mitt fall - min häst är 10 år, har haft noll mask senaste tre åren och vi har stått på samma ställe, så är jag benägen att resonera som så att vi har i stort sätt parasitfria hagar, både vinter och sommarbeten, och att risken är därmed väldigt liten. Jag skulle tillochmed utifrån det, kunna tänka mig att skippa både träck kontroll och avmask en vår.

att ta träckprov först och sen måsta avmaska innebär ju helt klart en merkostnad.
Hade jag en vet som skrev ut maskmedel och en unghäst, som ofta har mask rent generellt, så hade jag kanske fuskat faktiskt och avmaskat och sen gått över på träckprov när hästen är ett par år äldre, eller alernerat träckprov och ngn avmask här och där. faktiskt.

men som sagt, man SKA enligt kod, kolla först, inte avmaska bara rakt av.

du som dessutom har en berghage utan mkt bete vintertid eller större delar av året, och som jag förstår, har sommarhagar som varierar, eller växelbete med kor? du borde inte ha så mkt mask.
har du provat träckprov tidigare? vad visade proverna isåfall? utifrån det så ändras ju bilden och hur man ställer sig dessutom.

 
Stina

Stina

23 april 2010 20:41

Elisabeth : precis som Helena skriver ska vet efterfråga träckprov, men många skriver ut ändå.
Tack för ditt svar!

Helena : Förra året visade proven på
Vincent 125, Mulle 250, Billan 500 EPG av lilla blodmasken. Året innan hade jag mycket högre förekomst.
Jag kommer ta prov på dom alla nu igen innan jag släpper ut i sommarhagarna.
Visst har jag bergshage vintertid och skilda sommarhagar, men det har varit hårt tryck på dom och många olika hästar har kommit och gått under åren.
Dessutom släpper stallkamraten och jag ihop våra hästar i perioder och hennes hage används året runt + att det även där varit rundgång på olika hästar.
Sedan är det 3 unghästar och en gammal, så jag är nästan övertygad om att det blir avmaskning iår igen.
Hade jag som du haft 0 flera år i rad så hade jag nog oxå funderat på att hoppa över både prov och avmask nån gång.

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

24 april 2010 15:45

jag håller med dig, och dina resultat är rätt vanliga det är ju jättevanligt just med blodmask på unghästar. Maskkvantiteten på hagar som får vila bör inte vara återkommande jättestor dock, men med de resultat du haft tidigare precis som du säger så skulle jag göra som du!

 
Viveca

Viveca

24 april 2010 20:45

Jag tog träckprov första gången nu i nov. (lite sent dock) Tidigare har jag avmaskat då hon är unghäst, har flyttat och övriga har avmaskats.

Vildas prov visade 0 på allt (grundanalys) dock finns ju risk att vissa maskar var svåra att se pga tidpunkten. Kommer att ta prov igen och jag analyserar hos Equippo Lab, något billigare än kolla masken. Stallägaren är bra på att hålla ordning på betesmarkerna och har skilda sommar- och vinterhagar. Vinterhagarna putsas efter hästarna flyttat till sommarhagarna för att sprida ut gödslet bla. Får se hur det går när jag får eget, mycket att hålla reda på. Förra året avmaskade jag när jag hittat en styngflugelarv i Vildas träck. Hittade även en i vintras men efter att ha läst på så gjorde jag inget åt det:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

25 april 2010 07:13

Viveca : ja, det är en hel del att hålla reda på när det gäller mask och betesskötsel. Ju mer jag läser desto mer inser jag att jag inget vet tror jag =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

25 april 2010 09:16

Jag tar träckprov via Equippo... man får resultatet BUSSNABBT!!!!!! har ju fördelen av att ha så mycket bete så att jag kan växelbeta, bete vartannat år, vartannat år slås beten i juli och i september. Att sprida ut gödseln är ju inte så bra, man sprider ju ut maskäggen då, om det inte är 30 grader varmt så att de verkligen dör (men maskägg är sega, det är därför våra kära hästar så lätt blir infekterade) Bättre är att mocka hagarna! Jag mockar vinterhagarna, som på sommaren också är "grundhagar" (de får inte gå på fritt bete dygnet runt)... Unghästar tycker jag att man kan (bör) maska oavsett... och är det rundgång med nya hästar så måste alla nya givetvis maskas 3-5 dygn innan de kommer in i hagarna!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

25 april 2010 09:37

Ylle : att nya hästar ska avmaskas innan ihopsläpp är ju en stark önskan. Tyvärr kan man ju inte styra det när man inte har eget stall. Det är inte alla som tänker eller bryr sig om sånt, och jag tror knappt nån häst som dykt upp här har varit avmaskad innan !

Jag tror på träckprov även på unghästar, om jag inte tog på mina utan avmaskade ändå har vi ju tanken om resistens hos maskarna, en viktig sak att tänka på. Jag skulle heller inte veta vilken sorts mask jag har att göra med eller om mina försök till att få bort smittan fungerar.

http://billiejean.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 27 maj 2023 14:25


maskrosor är vackra i sina olika stadier.

Av Stina - 19 september 2021 18:52


har firat 18 år tillsammans, det gjorde vi med att köpa oss en brödbakmaskin och äta på McDonalds ... inga stora festligheter här inte ? ...

Av Stina - 29 oktober 2020 19:32


var det som gällde idag ihop med A. Jag klippte Puttes enorma hovskägg medans A klippte Gurra innan hästarna fick gå ut. Så stalljobb, hjälpte till med att ha på medicin på kaninen som kliar sig och efter det lite kaffe. När hästarna ätit färdigt...

Av Stina - 27 oktober 2020 19:19


hade jag stallet medans A jobbade men pga en riktigt hemsk huvudvärk vart det inget pyssel med hästarna. Efter det har jag varit krasslig några dagar så har mest varit sängliggande men nu börjar det vända. Lite pyssel i scraprummet har det dock bl...

Av Stina - 23 oktober 2020 20:05


Var gubben och jag inne på idag. Mycket folk men mindre än väntat faktiskt. Vi kom ut med lite städ och hygiengrejjer, fågelmat, servetter i storpack, nya lampskärmar till sovrumslamporna och en ny fin lampa till köksfönstret. Mycket mer kunde de...

Vädret

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10 11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards